Výživa během těhotenství
Je velmi důležité, aby nastávající matky konzumovaly zdravou a vyváženou stravu. Nezapomínejte, že kvalita jídla je důležitější než jeho kvantita.
Optimální zvýšení tělesné hmotnosti, během těhotenství, je o 12,5kg. V praxi se ovšem tato hmotnost různí.
Váhové přírůstky u žen během těhotenství nad 12,5kg s největší pravděpodobností nesouvisí s růstem dítěte, ale jedná se spíše o tukovou tkáň.
V případě, že vaše váhové přírůstky jsou výrazně větší než 12,5kg, poraďte se se svým doktorem, co můžete změnit/vylepšit ve vaší každodenní stravě. Důrazně vás ale varuji před dodržováním jakýchkoliv hubnoucích diet v průběhu těhotenství.
Klíčové faktory správné výživy žen v průběhu těhotenství
1. Dodatečně přijímejte, po dobu prvních 12 týdnů těhotenství, 400μg kyseliny listové ve formě doplňků výživy
2. Zdravá a vyvážená strava poskytuje všechny potřebné živiny, ale některé mohou být pro těhotnou ženu v nedostatečném množství
3. Jsou-li používány doplňky výživy, vybírejte spíše speciální multivitamínové preparáty určené pro těhotné ženy
4. Vyhněte se dodatečné suplementaci vitamínu A (nebezpečí vzniku vrozených vývojových vad plodu)
5. Těhotné ženy by se měly vyhnout konzumaci jater (může obsahovat vysoké dávky retinolu – jedna z forem vitamínu A), výrobkům z nepasterizovaného mléka (zvýšené riziko nákazy listeriózou, která může způsobit potrat nebo předčasný porod) a alkoholu (max. 1-2 jednotky jednou nebo dvakrát týdně*)
6. Dbejte velký důraz na správnou hygienu potravin
7. Průměrný váhový přírůstek v těhotenství je 12,5kg, ale jsou tu velké rozdíly mezi jednotlivými ženami. Sledujte svoji tělesnou váhu a pokud máte jakékoliv obavy, promluvte si se svým doktorem.
8. Vyhněte se hubnoucím dietám v průběhu těhotenství
*jedna jednotka alkoholu je rovna: 250ml piva, 85ml vína nebo 25ml lihoviny
Vyvážená strava v těhotenství
Většinu potřebných živin v těhotenství lze dosáhnout dobře vyváženou a zdravou stravou – až na několik vyjímek. Soustřeďte se na dostatečný příjem:
1. Sacharidů – pečivo, rýže, těstoviny, cereálie, kuskus, brambory apod.
2. Ovoce a zelenina – nejméně 5 porcí denně
3. Mléčných výrobků – jogurty, sýry, mléko
4. Bílkoviny – maso, ryby, vejce
5. Zdravé tuky – olivový olej, oříšky atd.
6. Pitný režim – minimálně 8 sklenic čisté vody denně
Ženy, které již před otěhotněním dodržovaly zásady zdravé a vyvážené stravy, nemusí dělat příliš mnoho změn.