Vydatný hovězí guláš
Jídlo, které je nejen vydatné, ale i velmi chutné. Vhodné jak do objemové fáze, tak i do paleo diety.
Složení (cca 4 porce):
450g hovězího masa
2 lžíce kachního sádla (může být i vepřové)
150g cibule
100g nakrájeného celeru na kostičky
3 oškrábané a nakrájené mrkve na kostičky
2 oškrábané brambory nakrájené na kostičky (nepovinné)
4 hrnky hovězího vývaru
2 lžičky rajčatového protlaku (nepovinné)
3 lžičky mleté červené papriky
½ lžičky čerstvého rozmarýnu (nasekaný nadrobno)
½ lžičky čerstvého tymiánu (nasekaný nadrobno)
mořská sůl a pepř dle chuti
Příprava
1. Do rozehřátého velkého hrnce dejte sádlo, přidejte cibuli, celer, mrkev a brambory (pokud chcete). Za stálého míchání vařte 3-5 minut.
2. Přidejte hovězí maso (nechte ho trochu zatáhnout – cca 2 minuty) a poté přidejte červenou papriku, rajčatový protlak, hovězí vývar, rozmarýn a tymián.
3. Přikryjte hrnec pokličkou a vařte guláš na mírném plameni (za občasného míchání) asi 1 hodinu.
4. Sejměte pokličku a vařte dále asi 45minut. Pokud se vám zdá, že je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody. Na závěr dochuťte solí a pepřem.
Nutriční hodnoty pokrmu (1 porce):
Energie: 900kJ
Bílkoviny: 24g
Sacharidy: 17g
Tuky: cca 16g (záleží na druhu masa)