Pohanka – vydatný zdroj rutinu


Autor: fit-kul | 16.02.2012 20:34 | Komentářů: 0

Rutin patří mezi bioflavonoidy. Někdy se též nesprávně nazývá vitamin P. Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených různými chorobami (chorobná krvácivost na podkladě cévním, změny na sítnici při cukrovce, při nedostatku vitaminu C), dále při poruchách žil dolních končetin, při hemoroidech aj. Některé osoby mohou být na rutin alergické, dochází ke vzniku ekzému, kopřivky, popř. k astmatickému záchvatu.

 

Významným zdrojem rutinu je pohanka. Rutin se extrahuje ze zelené nebo suché natě, kde se této látky vyskytuje největší množství a na trh se dodává ve formě tablet, většinou v kombinaci s vitaminem C. Mnohem přirozenější formou jsou však pohankové čaje, které jsou složeny z pohankových natí a slupek, popřípadě dalších bylin (např. pohankový čaj se šípkem nebo mátou). Pohanka se pro čaj sbírá před květem, protože v tomto období obsahují pohankové natě nejvíce rutinu. Jeden nálevový sáček obsahuje asi 16 mg rutinu, což je doporučená denní dávka. Samotný pohankový čaj je nevýrazný, přidávané bylinky jeho chuť zvýrazňují. Pohankové čaje patří do skupiny výrobků označených jako doplňky stravy.

 

Také semena pohanky obsahují rutin, ale v menším množství. Z hlediska obsahu rutinu v jednotlivých částech pohanky je nejbohatším zdrojem čerstvá nať, následuje čaj, slupky a nejméně rutinu je v semenech. Semena však obsahují lehce stravitelnou bílkovinu, která má vysoký podíl lysinu, tryptofanu, argininu a kyseliny asparagové. Pohanka je také významným zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu, mědi a vitaminů. Pohanka je přirozeně bezlepková, a proto je vhodná pro celiaky.

 

Pohanku lze konzumovat v různých formách, a to jako:

  • pohankové kroupy (např. příloha, do polévek, do nádivek a nákypů)
  • lámanka (pohanková kaše, do pomazánek, polévek a knedlíků)
  • krupice (jako u pšeničné krupice, tj. do kaší, zavářek, halušek, knedlíků, lívanců, polenty, pomazánek, pudinků i moučníků)
  • mouka (pro zcela běžné vaření i pečení, také jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti)

 

Zdroj:

ÚZEI

agronavigator.cz

BIO, 5, 2001, č. 11, s.7

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 7 , registrovaných: 3