Pohanka – vydatný zdroj rutinu
Rutin patří mezi bioflavonoidy. Někdy se též nesprávně nazývá vitamin P. Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených různými chorobami (chorobná krvácivost na podkladě cévním, změny na sítnici při cukrovce, při nedostatku vitaminu C), dále při poruchách žil dolních končetin, při hemoroidech aj. Některé osoby mohou být na rutin alergické, dochází ke vzniku ekzému, kopřivky, popř. k astmatickému záchvatu.
Významným zdrojem rutinu je pohanka. Rutin se extrahuje ze zelené nebo suché natě, kde se této látky vyskytuje největší množství a na trh se dodává ve formě tablet, většinou v kombinaci s vitaminem C. Mnohem přirozenější formou jsou však pohankové čaje, které jsou složeny z pohankových natí a slupek, popřípadě dalších bylin (např. pohankový čaj se šípkem nebo mátou). Pohanka se pro čaj sbírá před květem, protože v tomto období obsahují pohankové natě nejvíce rutinu. Jeden nálevový sáček obsahuje asi 16 mg rutinu, což je doporučená denní dávka. Samotný pohankový čaj je nevýrazný, přidávané bylinky jeho chuť zvýrazňují. Pohankové čaje patří do skupiny výrobků označených jako doplňky stravy.
Také semena pohanky obsahují rutin, ale v menším množství. Z hlediska obsahu rutinu v jednotlivých částech pohanky je nejbohatším zdrojem čerstvá nať, následuje čaj, slupky a nejméně rutinu je v semenech. Semena však obsahují lehce stravitelnou bílkovinu, která má vysoký podíl lysinu, tryptofanu, argininu a kyseliny asparagové. Pohanka je také významným zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu, mědi a vitaminů. Pohanka je přirozeně bezlepková, a proto je vhodná pro celiaky.
Pohanku lze konzumovat v různých formách, a to jako:
- pohankové kroupy (např. příloha, do polévek, do nádivek a nákypů)
- lámanka (pohanková kaše, do pomazánek, polévek a knedlíků)
- krupice (jako u pšeničné krupice, tj. do kaší, zavářek, halušek, knedlíků, lívanců, polenty, pomazánek, pudinků i moučníků)
- mouka (pro zcela běžné vaření i pečení, také jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti)
Zdroj:
ÚZEI
agronavigator.cz
BIO, 5, 2001, č. 11, s.7










