Nedostatek železa v naší výživě
Železo je životně důležitý prvek. Nejbohatším zdrojem v naší potravě je červené maso, rovněž je obsažen v tučných rybách, v tmavém mase kuřat a krocanů, dále v některých druzích ořechů, semenech, sušeném ovoci, listové zelenině a obohacených cereálních snídaních.
Podle odhadů WHO obsahuje strava 600-700 mil. osob nedostatek železa, což je patrně celosvětově nejrozšířenější výživový deficit, zvláště v rozvojových zemích. V některých z těchto zemí může vážné problémy působit ztráta krve v důsledku zamoření parazity rodu měchovců, ve vyspělých státech je nedostatek železa obyčejně důsledkem nedostatku tohoto prvku v každodenní stravě.
Vliv nedostatečného příjmu železa je dalekosáhlý. Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu (červeného krevního pigmentu), který zajišťuje přenos kyslíku do všech buněk těla. Jedním z prvotních příznaků nedostatečného příjmu železa je únava a celková ochablost. Ženy a mladé dívky, které jedí málo masa nebo vyznávají vegetariánskou stravu, představují zvláště rizikovou skupinu, neboť tělesné rezervy železa se brzy vyčerpají a dostaví se výše zmíněné symptomy.
Nedostatkem železa je v západních zemích postiženo přibližně 8 % žen, avšak Dr. M. Nelson, který se zabývá výživou na King´s College, London University, se domnívá, že tento problém se týká 10-20 % mladších dívek. Ačkoliv tato děvčata často vypadají jako zcela zdravá, nedostatek železa se může negativně projevovat v jejich každodenním životě, včetně neschopnosti koncentrace např. na učení a z toho vyplývajících potíží ve škole. Nelson zjistil na základě testů, že dívky, které ve své potravě přijímaly dostatek železa, byly ve srovnání se skupinou anemických dívek úspěšnější pro skládání školních zkoušek.
Zvláště vysokému riziku jsou vystaveny dívky, které přešly na vegetariánství, neboť po vyloučení masa ze své strany nemají z počátku dostatek znalostí a zkušeností jak železo doplnit jinými potravinami. Proto ženy i dívky by v tomto období měly ve zvýšené míře zařazovat do své stravy potraviny obohacené železem, nebo užívat vhodné potravní doplňky, neboť je známo, že nedostatek železa negativně ovlivňuje funkce mozku - paměti i schopnosti se učit.
Nedostatečným příjmem železa však není postihován pouze mozek. Zvláštní péči z tohoto hlediska vyžadují rovněž těhotné ženy a starší osoby. V posledních šesti měsících těhotenství rychle rostoucí dítě zvyšuje spotřebu železa a může tak být příčinou jeho značného deficitu, což zpětně může negativně ovlivnit vývoj mozku dítěte. U starších lidí je nedostatek železa působen kombinací stravy chudé na železo a nedostatečnou schopností stárnoucího zažívacího traktu absorbovat železo z potraviny. Nedostatek železa u starších osob může rovněž snižovat práh vnímání bolesti i aktivitu imunitního systému, a tím i odolnost proti různým infekcím. Je proto mnoho důvodů dbát na dostatečný přísun železa do organismu.
Rozpoznání deficitu železa
Konstantní pocit únavy a celková bledost jsou symptomy, které mohou indikovat nedostatek železa v potravě a dosažení stavu deficience železa v organismu. Pro potvrzení těchto symptomů je nezbytné provést krevní test a zjistit hladinu hemoglobinu. Lékař pak stanoví diagnózu, zda u vyšetřované osoby je riziko nedostatku železa, nebo zda již došlo k vývoji anemie z nedostatku železa.
Vhodné potraviny pro zvýšení příjmu železa
| Potravina | Velikost porce | Obsah železa |
| Libové hovězí | 150 g | 6 mg |
| Pečené fazole | 200 g | 5 mg |
| Sardinky v konzervě | 100 g | 5 mg |
| Snídaňové cereálie (viz údaje na etiketě) | 30-45 g | 4 mg |
| Suché fíky | 4 ks | 3 mg |
| Tmavé maso krocana | 120 g | 2 mg |
| Sezamové semeno | 20 g | 2 mg |
Absorpce železa
Lidský organismus absorbuje přibližně 25 % železa v mase. Absorpce železa z obilovin, zeleniny a ovoce je podstatně nižší. Absorpce železa z těchto potravin se zlepší, jestliže se konzumují současně s:
- vitaminem C v citrusových plodech, jahodách, paprikách a bramborách
- fruktózou v ovoci a ovocných šťávách
- bílkovinami masa a ryb
Absorpce železa se naopak sníží, jestliže jsou konzumovány zároveň s následujícími potravinami:
- vejci
- otrubami
- čajem
Je proto lépe tyto potraviny jíst odděleně od potravin bohatých na železo.
Zdroj:
www.vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.











