Domácí pesto
Pesto je zelená omáčka původem ze severní Itálie, která se obvykle připravuje z čerstvé bazalky a piniových oříšků. Nicméně, může se také klidně připravovat z petržele a kešu oříšků.
Tradiční receptura také vyžaduje přidání parmazánu, ale nic hrozného se nestane, pokud tento sýr nahradíte např. českou variantou Gran Moravií nebo tuto přísadu vynecháte úplně (paleo dieta).
Pesto se tradičně připravuje ručním rozdrcením v moždíři, ale jednodušší způsob je použít elektrický mixér.
Pěstujete-li si vlastní bazalku, pravděpodobně to znáte, že často vám vyroste tolik bazalky, že nevíte co s ní. V tomto případě je příprava pesta opravdu tím nejlepším způsobem skladování. Jednoduše si již vytvořené pesto např. rozdávkujete do tvořítka na ledové kostky a zamrazte. V případě potřeby jednoduše vyloupnete potřebný počet kostek, ohřejete a máte výborné pesto v jakoukoliv roční dobu.
Normálně se pesto využívá společně s těstovinami, stačí si uvařit požadované množství špaget, na pánvi rozehřát pesto a až budou špagety hotové a okapané, jednoduše přidat k pestu, promýchat a hotovo – máte připravený výborný a hlavně chutný zdroj sacharidů. V paleo dietě jednoduše použijte, místo sacharidových potravin, zeleninu. Pesto se také výborně hodí jako dip či omáčka k pečeným masům nebo rybám.
Čerstvé pesto vydrží v lednici 1-2 týdny.
Suroviny:
- 2–3 velké hrsti bazalkových lístků nebo adekvátní množství petržele
- 50ml extra panenského olivového oleje
- 2–3 stroužky česneku
- 50g piniových nebo kešu oříšků
- 4 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu či Gran Moravie (nepovinné)
- sůl a pepř dle chuti
Příprava:
1. Dejte bazalku, česnek a ořechy do mixéru a vše rozmixujte
2. Přidejte olivový olej a parmazán, vše opět rozmixujte
3. Dochuťte solí a pepřem
4. Skladujte zamrazené či v lednici
Nutriční hodnoty (100g):
Energetická hodnota: 1850 kJ
Bílkoviny: 3,7g
Sacharidy: 10,6g
Tuky: 45,8g










