Indická dieta
Opravdové indické jídlo je velmi zdravé a také velmi často pikantní, což může pomoci při regulaci tělesné hmotnosti. Ale také fakt, že velká část obyvatel Indie jsou vegetariáni, přispívá k tomu, že míra obezity je zde asi okolo 0,5% a je zde i velmi nízký výskyt tzv. civilizačních chorob.
V Indii se spotřebuje opravdu velké množství mléčných výrobků. Což může skutečně pomoci při hubnutí, protože vápník obsažený v těchto mléčných výrobcích se dokáže vázat na určité množství konzumovaného tuku a tím zabránit jeho vstřebávání – místo toho je tento tuk z těla vyloučen. K vegetariánství/laktovegetariánství se zde hlásí přibližně 40 % (asi 500 milionů) obyvatelstva.
Indická vegetariánská strava
Jedná se o návrh, jak by mělo vypadat složení indického jídelníčku:
- 28% zelenina
- 28% obilovin
- 28% mléčné výrobky
- 9% ovoce
- 6% luštěnin
- 2% cukru
- 2% tuku
Součástí většiny indických jídel je tzv. ghí (přepuštěné máslo) a ačkoliv se z másla připravuje, má úplně jiné vlastnosti než obyčejné máslo (podle vědeckých výzkumů snižuje hladinu cholesterolu, posiluje látkovou výměnu apod.). Je velmi důležité, abyste nepoužívali alternativní rostlinné ghí, protože jsou méně zdravé v důsledku přítomnosti trans tuků a hydrogenovaných rostlinných olejů. Ghí z pravého másla je tou nejlepší volbou.
Důležitou součástí indické stravy je rozmanitost konzumovaných potravin, protože pouze ta zaručuje, že získáte potřebné množství všech živin, vitamínů a minerálů, které vaše tělo potřebuje.
Jíte-li vejce, pak spolu s luštěninami, budou vaším hlavním zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro udržení svalové hmoty a vašeho metabolismu.
Kolik kalorií?
Pro hubnutí je důležité, abyste omezili svůj denní příjem kalorií, protože i zdravé potraviny, pokud se konzumují ve větším množství, mohou způsobovat zvyšování vaší tělesné hmotnosti – budete tloustnout. Obecně uznávané pravidlo pro hubnutí je, že pokud sníte o 500 kalorií denně méně, než je vaše potřeba, zhubnete o 0,5kg týdně.
1500 kalorií denně
Když se budete snažit denně sníst pouze cca 1500 kalorií, pravděpodobně to povede ke snížení tělesné hmotnosti asi o 0,5kg za týden. Vaše strava by měla být rozdělena takto:
Zelenina - 420 kalorií: lilek, okurky, papriky, hrášek, mrkev, dýně, tykev, listová zelenina, brambory, rajčata, cibule
Obiloviny - 420 kalorií: rýže, proso, celozrnná pšeničná mouka
Mléčné výrobky - 420 kalorií: mléko, sýr, tvaroh, jogurt
Ovoce - 135 kalorií: meruňky, pomeranč, jablko, papaya, melouny, švestky, mango, kokos
Luštěniny - 90 kalorií: cizrna, hrách, čočka, fazole, sója
Cukr - 30 kalorií: med, rýžový nákyp, pudink, zmrzlina
Tuk - 30 kalorií: oleje, ghí
V ideálním případě byste se měli pokusit o výběr potravin, které mají nízký GI (glykemický index).
Také byste neměli zapomínat na pravidelný příjem tekutin. Pijte především čistou vodu a v omezené míře i čaj nebo černou kávu.
Typy na vaření
- Při vaření se snažte využívat nepřilnavé pánve – menší potřeba oleje/ghí, což výrazně pomáhá snižovat váš kalorický příjem
- Používejte různá koření a vyhněte se nadměrnému solení
- Snažte se jíst celozrnné potraviny
Vegetariánská/laktovegetariánská strava může být velmi zdravá a díky vysokému příjmu vlákniny budete mít pocit sytosti mnohem delší dobu, což vám pomůže se vyhnout chutím na sladké.
Co je ale ještě důležitější - správné cvičení vám může pomoci zvýšit rychlost metabolismu a tím i výrazně pomoci ve vaší snaze zhubnout. Cvičení a správná strava je to co vám pomůže ve vaší cestě k vytoužené postavě.












