Role výživy v ochraně před osteoporózou
Osteoporóza je podmíněna především geneticky a proto by se ohrožené skupiny obyvatel měly zaměřit na prevenci, tj. výživu a tělesný pohyb.
Osteoporózou se označuje takový úbytek kostní tkáně, který zvyšuje riziko zlomenin pětkrát. Zdraví kostí je ovlivněno geneticky (z 60-75 %), aktivitou pohlavních hormonů u žen, tělesnou aktivitou a výživou (spolu 30-40 %, výživě se přisuzuje 20 % vliv).
Výživa by měla zajistit dostatečný přívod vápníku, tj. 800 – 1500 mg denně. Kostní hmota vzniká do asi 20-22 let, do cca 35 let se obsah vápníku v kostech stabilizuje a poté ubývá vápníku 0,5-1,5 % ročně. Rychlost úbytku kostní hmoty je u žen po menopauze výrazně rychlejší, senioři obou pohlaví jsou na tom po 75 letech zhruba stejně.
Náklady na léčbu následků osteoporózy, zlomenin krčku stehenní kosti, obratlů a předloktí, byla v r. 2000 odhadnuta v Evropě na 32 mld. eur, náklady pro rok 2050 se odhadují na 77 mld. eur.
Proto je důležitá prevence, tedy dostatečný přívod využitelného vápníku, tělesný pohyb, dostatek vitaminu D (zajišťovaný u seniorů v zimním období doplňky stravy), vitaminů K, B6 a C.
Problematická je vyšší spotřeba soli (sodík omezuje vstřebávání vápníku), role rostlinných estrogenů je minoritní. Role inulinu v prevenci osteoporózy je zatím ve fázi výzkumu. Negativem je rovněž nízký příjem bílkovin, protože to vede k narušení mikrostruktury a pevnosti kostí. Za hlavní zdroj vápníku se považuje mléko a mléčné výrobky; vysokým obsahem vápníku disponují také sardinky, ořechy, některé zeleniny a mák, ale tento vápník je hůře využitelný vzhledem k jeho chemické vazbě.
Zdroj:
ÚZEI
agronavigator.cz










