Potravinové alergie
Podle odhadů se přibližně 20 % dospělých osob domnívá, že trpí alergií na určité potraviny. Na základě provedených důkladných vyhodnocení a diagnoz však bylo zjištěno, že tímto druhem alergií trpí pouze 1 - 3% osob. Imunitní systém dětí není ještě zcela vyvinutý, proto výskyt alergií u dětí je častější než u dospělých.
Co to jsou potravinové alergie?
Potravinová alergie je nepříznivá reakce na potravinu nebo její složku, která je vyvolána imunitním systémem organizmu. Jiný typ nepříznivých reakcí na potraviny vyvolávají poruchy metabolizmu. Tento typ je označován jako intolerance a zahrnuje reakce na alimentární otravy potravinami nebo nedostatek některých enzymů, který zabraňuje správnému trávení určitých složek potraviny, na příklad laktosy (mléčného cukru).
Skutečná alergická reakce může být vyvolána třemi primárními příčinami: Styk s potravinovým alergenem (látkou, která vyvolává reakci, obyčejně bílkovinou). Zvýšená hladina imunoglobinu E (IgE je protilátka imunitního systému, která reaguje s alergenem). Přítomnost tkáňových buněk a basofylů (krevních buněk), které ve styku s protilátkami IgE uvolňují histamin nebo jiné látky vyvolávající alergické příznaky.
Jestliže imunitní systém organizmu rozezná přítomnost alergenu v potravině, počne vylučovat protilátky k zabránění jeho vniku do organizmu. Zároveň se objevují fyzické příznaky jako jsou otoky rtů, žaludeční křeče, zvracení a průjem, vyrážky nebo exémy, výtok z nosu a dýchací problémy. Mnohem vážnější, avšak ojedinělou reakcí je anafylaktický šok, který ohrožuje život a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.
Alergické reakce na potraviny se vyskytují vzácně, ale mohou být vyvolány jakoukoliv potravinou. ILSI (the International Life Sciences Institute) provedl kategorizaci seznamu potravinových alergenů, který byl zpracován v rámci CODEXu: "Kritický" alergen: arašídy. „Významné“ alergeny: obiloviny obsahující gluten (oves, pšenice, ječmen, žito), korýši s vyjímkou měkkýšů, vejce, ryby, sója, mléčné bílkoviny, ořechy (mandle, lískové oříšky, pistácie, pekanové ořechy, piniová jádra, para ořechy, oříšky kešu) a sezamová semena. "Málo významné" alergeny: pohanka, celer, peckovité ovoce (meruňky, třešně, broskve, švestky).
Co dělat v případě podezření na potravinovou alergii?
Jestliže se na základě zdravotních potíží předpokládá, že určitá potravina může vyvolávat alergii, je nejlépe tuto potravinu vyřadit z jídelníčku a celou záležitost konzultovat s lékařem, který posoudí příznaky potíží a rozhodne, zda mohou být vyvolány právě tou podezřelou potravinou. V kladném případě je nezbytné posouzení odborného lékaře – alergologa. Spolehlivou diagnozou alergie vyvolané potravinou je kombinace kožních testů (aplikace podezřelé potraviny na kůži) a dvojité testy (přijímání testované potraviny nebo placeba ve formě kapsulí, kdy pacient neví, co která kapsule obsahuje).
Život s potravinovou alergií
V současné době neexistuje způsob trvalého vyléčení alergie na určitou potravinu. Jediným účinným postupem je dieta, při které jsou z jídelníčku vyřazeny potraviny, které alergii vyvolávají. Je však třeba brát v úvahu, že vyloučení určitých potravin může ovlivnit i příjem důležitých živin, což je důležité zvláště u dětí.
Zdroj:
vupp.cz
Použito se svolením vydavatele.










