Antioxidanty


Autor: fit-kul | 17.01.2012 20:17 | Komentářů: 0

Antioxidanty jsou látky zabraňující oxidaci, které se přirozeně vyskytují v rostlinné i živočišné říši, a jsou vyráběny i synteticky. Různým mechanismem snižují v lidském těle aktivitu volných radikálů, což jsou přirozené vedlejší produkty metabolismu, které v důsledku agresivního oxidačního působení na buňky mají za následek stárnutí a různé zdravotní problémy včetně srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny.

 

V potravinách se oxidační procesy projevují žluknutím tuků, poškozováním některých biologicky aktivních látek, hnědnutím světlé dužniny plodů a jinými barevnými změnami.

 

 

Co to jsou antioxidanty?

Z hlediska chemické podstaty jsou antioxidanty velmi různorodou skupinou a proto se liší i chemická podstata jejich antioxidačního působení (reakcí s radikály přerušují řetězovou radikálovou reakci, váží do komplexů katalyticky působící kovy, reakcí s kyslíkem snižují jeho množství aj.).

 

Mezi přirozeně se vyskytující antioxidanty patří rostlinná barviva (bioflavonoidy, isoflavony), nejrůznější fenolické látky, tokoferoly, fosfolipidy, lignany, diterpeny, kurkuminoidy, taniny a mnoho dalších látek. Tyto látky jsou obsaženy ve větším či menším množství především v rostlinných materiálech, z nichž jsou někdy také extrahovány. Pro zvýšení antioxidačního potenciálu lidského organismu se doporučuje konzumace ovoce a zeleniny, bylin, koření, zeleného čaje. Antioxidanty (vitaminy A, C, E, selen aj.) jsou také často součástí doplňků stravy.

 

 

Antioxidanty jako aditiva

Proti kažení potravin způsobenému oxidací jsou ochranou jednak přirozeně přítomné antioxidanty, jednak přidané. Za účelem prodloužení trvanlivosti (především zabránění žluknutí tuků, olejů či ořechů, zabránění nežádoucím změnám barvy sušených výrobků, zabránění ztrátám aktivity složek doplňků stravy) se do potravin mohou přidávat estery mastných kyselin a kyseliny askorbové (E 304), tokoferoly (E 306 – E 309), galáty (E 310 – E 312), kyselina erythorbová a její sůl (E 315 a E 316), butylhydroxianisol (BHA, E 320), butylhydroxytoluen (BHT, E 321), siřičitany.

 

Přídavek antioxidantů do potravin je regulován vyhláškou 304/2004, protože ani tyto látky není dobré přijímat dlouhodobě v nadměrném množství např. proto, že u některých antioxidantů se jejich účinek může změnit v nežádoucí - vysoce prooxidační (např. v případě beta-karotenu, tj. provitaminu A).

 

Antioxidanty se přidávají i do krmiv, kosmetických přípravků a dalších výrobků.

 

Zdroj:

ÚZEI

agronavigator.cz

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 4 , registrovaných: 1