Syrovátkový protein: nejčastější otázky


Autor: fit-kul | 01.09.2014 18:00 | Komentářů: 0

 

Pojďme se podívat blíže na jeden z nejpopulárnějších doplňků na trhu: syrovátkový protein. Naučte se co to je, jak nám může prospět a zda je možné ho používat i když trpíme laktózovou intolerancí.

 

 

Co je syrovátkový protein?

Syrovátka je „kompletní“ protein, což znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které lidské tělo vyžaduje pro správnou funkci a regeneraci. Syrovátková bílkovina je také bohatým zdrojem aminokyselin s rozvětveným řetězcem neboli BCAA: L-leucin, L-isoleucin a L-valin. Tento vysoce kvalitní zdroj bílkovin se přirozeně nachází v mléce a dříve byl považován jako „odpadní“ produkt při výrobě sýra.

 

 

Jaké jsou výhody syrovátkového proteinu?

Syrovátkový protein je jedním z nejlepších zdrojů kvalitních bílkovin a je ideální volbou jak pro muže, tak i pro ženy bez ohledu na věk. Nejen, že syrovátkový protein obsahuje velké množství BCAA, ale také pomáhá s regenerací a i následným svalovým růstem.

 

Syrovátkový protein se rychle vstřebává a to především díky krátké délce řetězce aminokyselin, které poskytují optimální obnovu a růst.

 

 

Jaký je rozdíl mezi syrovátkovým proteinovým izolátem a koncentrátem?

Syrovátkový proteinový izolát je přírodní mléčný proteinový prášek, který je tvořen nejméně 90% bílkovin. Izolát tak obsahuje více bílkovin než proteinový koncentrát, který zpravidla obsahuje cca 80% bílkovin. Kromě toho, izolát neobsahuje téměř žádný cukr, laktózu nebo tuk. Ačkoliv obsahuje izolát více bílkovin, syrovátkový proteinový koncentrát je nejekonomičtější varianta v přepočtu na gram proteinu.

 

 

Pokud má syrovátkový proteinový koncentrát 80% bílkovin, co je zbylých 20%?

Každý práškový protein, ať už je ze syrovátky, sóji, kaseinu atd. má určitou vlhkost. Ve skutečnosti, 5% z celkového obsahu je voda. Dalších 3-5% se skládá z přirozeně se vyskytujících minerálů v syrovátce. Zbývajících 10-12% je směs sacharidů a tuků.

 

 

Je proteinový prášek pasterizovaný?

Syrovátkový proteinový prášek je vyroben z pasterizovaného plnotučného mléka (jako výchozí surovina), ale syrovátka se zpracovává při nízké teplotě ve sterilním prostředí, aby se zabránilo denaturaci bílkovin.

 

 

Jaké je datum spotřeby syrovátkového proteinu?

Všechny syrovátkové proteinové výrobky mají na etiketě obalu vytisknuté určité datum spotřeby. Konzumování proteinu po době spotřeby může vyvolat podráždění žaludku. Také se může změnit barva a chuť proteinu.

 

Pravděpodobnost, že bude proteinový prášek znehodnocen díky mikrobiálnímu růstu, je velmi nízká, a to z důvodu samotné formy prášku (minimum vlhkosti) a jejího obalu (neprůhledná nádoba, dobře uzavřená). Ačkoliv mají syrovátkové proteinové výrobky velmi nízký podíl tuku, tak i zde hrozí riziko jeho žluknutí, díky chemickým procesům rozkladu mastných kyselin za přítomnosti kyslíku (hrozí spíše u koncentrátů). Pokud si chcete být 100% jistí nezávadností vašeho proteinu, bude lepší se raději držet doporučené doby spotřeby.

 

 

Mohu konzumovat protein, pokud trpím laktózovou intolerancí?

Syrovátkový proteinový izolát neobsahuje prakticky žádnou laktózu. Může obsahovat její stopové množství (<0,5 g na porci). Většina lidí, kteří jsou alergičtí na laktózu, mohou konzumovat syrovátkový izolát bez jakýchkoli negativních vedlejších účinků. Nicméně pokud si nejste stále jistí, měli byste se zeptat svého ošetřujícího lékaře.

 

 

Proč syrovátkový protein obsahuje malé množství sojového lecitinu?

Syrovátkový protein obsahuje velmi malé množství sojového lecitinu (přírodní složka, která je přítomna ve velké řadě potravin), z důvodu snadnější rozpustnosti. (tzv. instantní protein).

 

Proces instantizace zahrnuje použití sojového lecitinu ve stopovém množství (<1% hmotnosti), který se nanáší na částice syrovátky v procesu sušení.

 

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 15 , registrovaných: 1