Základní pojmy - třídění tuků

Tuky představují pro člověka největší zásobárnu energie, uloženou hlavně v podkoží, ale i v mozku a některých dalších orgánech, které chrání před nárazem, chladem a tlakem (oční bulvy, ledviny). Slouží také jako nosiče vitamínů rozpustných v tucích a jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin. Lipidické povahy jsou i důležité hormony.
Tuky příjímané potravou se dělí na:
- triacylglyceridy – (neutrální tuky, triglyceridy)
- mastné kyseliny
- s krátkým řetězcem (např. kys. máselná v mléčném tuku)
- se středním řetězcem (např. kys. kapronová v kokosovém tuku)
- s dlouhým řetězcem (např. kys. palmitová a stearová, prakticky ve všech tučných potravinách živočišného původu)
Uvedené mastné kyseliny řadíme k tzv. nasyceným MK.
- nenasycené mastné kyseliny – pro člověka důležité polynenasycené MK, které si tělo neumí vyrábět samo.
- cholesterol – je určen k výstavbě buněčných stěn (membrán) a tvoří se v játrech. Další funkce: vznikají z něj hormony nadledvinek a pohlavní hormony; spolu s UV paprsky z něj vzniká vitamin D; provází tuky z potraviny především živočišného původu. Jeho tvorba se snižuje přijímáním cholesterolu z potravy.
Doporučený poměr Sacharidů : Tuků :Bílkovin = 45-55% : 30% : 15-25%, aby organismus pro svou „práci“ dostal vše, co potřebuje.
Zdroj:
wikipedie.cz














