Minerály: proč jsou tak důležité?


Autor: fit-kul | 28.07.2011 00:00 | Komentářů: 0

Minerály jsou anorganické látky, potřebné v těle v malém množství, účastňující se mnoha chemických reakcí. Jsou potřebné pro normální růst a vývoj organismu, jsou přítomny ve všech buňkách a tkáních. Více než 50 druhů minerálních látek, které se nacházejí v lidském těle má nezastupitelnou funkci v růstu, regeneraci a regulaci životně důležitých tělesných funkcí.

 

Druhy minerálů

Makroelementy:  Jsou to prvky, které mají denní spotřebu více než 100mg. Patří mezi ně vápník, fosfor, sodík, draslík a hořčík.

 

Mikroelementy: Tyto minerální látky jsou také známé jako stopové prvky a jejich denní spotřeba je nižší než 100mg. Patří k nim železo, jód, fluor, měď, chróm, mangan, molybden, selen, nikl, cín, křemík a vanad.

 

 

Funkce minerálů

 

Vápník

Je to jeden z nevýznamnějších minerálů v těle. V dospělém člověku se nachází asi 1200g vápníku a přes 98% z tohoto množství se nachází v kostech. Vápník je nezastupitelný ve tvorbě kostí a zubů, srážení krve, svalových kontrakcích a produkci mléka. Také pomáhá při přenosu vzruchů z povrchu buňky membránou a pomáhá v metabolismu enzymů.

 

Doporučená denní dávka vápníku by se měla pohybovat kolem 800mg až 2,5g.

Nedostatek vápníku může vést ke vzniku křivice, řídnutí a lomivosti kostí, zvýšené kazivosti zubů, svalovým křečím atd.

Potravinové zdroje vápníku jsou: sýry, tvarohy, mléko, vejce, ryby.

 

 

Fosfor

Patří k základním stavebním kamenům, ze kterých jsou sestaveny naše nukleové kyseliny.  Hraje důležitou roli ve všech metabolických procesech (např. při přeměně cukrů, tuků a bílkovin). Je nezbytný pro tvorbu kostí a zubů.

 

Doporučená denní dávka fosforu je u dospělých jedinců asi 1000mg na den (ideální dávkování je 1:1 společně s vápníkem).

Nedostatek fosforu může způsobit náchylnost k infekcím, zvýšenou lomivost kostí a zubů atd.

Potravinové zdroje fosforu jsou: ořechy, obilniny, luštěniny atd.

 

 

Sodík a draslík

Dospělý člověk má v těle asi 100g sodných iontů a asi 130g draslíku. Sodík a draslík hrají důležitou roli v regulaci osmotického tlaku, činnosti svalů (nervová vzruchovost) atd. Vysoký příjem sodíku ve formě solí zapříčiňuje vysoký krevní tlak a zatěžuje ledviny.

 

Doporučená denní dávka draslíku je asi 3 až 5g a sodíku asi 5g.

Nedostatek draslíků způsobuje nespavost, poruchy srdečního rytmu, křeče, zácpu atd.

Nedostatek sodíku  způsobuje poruchy trávení sacharidů, svalové křeče.

Potravinové zdroje sodíku jsou: sůl, mrkev, cibule, eidam atd.

Draslík se vyskytuje ve fazolích, grapefruitech, oříškách atd.

 

 

Hořčík

Naše těla obsahují asi 30g hořčíku (až 70% je uloženo v kostech). Je nepostradatelný při stavbě kostí a buněčné aktivitě. Zvyšuje odolnost organismu před onemocněním, omezuje srážení krve, účastní se metabolismu enzymů, reguluje srdeční činnost a svalovou kontrakci atd.

 

Doporučená denní dávka u zdravého člověka je asi 300 až 400mg.

Nedostatek způsobuje svalové křeče, bušení srdce, únavu, nervozitu a hrozí hl. u sportujících osob, při některých onemocněních a v těhotenství.

Potravinové zdroje hořčíku: především v ovoci a ořechách.

 

 

Železo

Dospělí člověk má ve svém těle asi 3-4g železa (až 70% je přítomno v krvi). Je nezbytný pro správnou tvorbu hemoglobinu, vývoj a funkci mozku, regulaci tělesné teploty, svalovou činnost atd.

 

Doporučená denní dávka je asi 10-15mg.

Nedostatek železa ovlivňuje imunitní systém, tvorbu protilátek při nemoci, celkovou unavenost organismu aj. 

Potravinové zdroje železa: žloutek, petržel, pažitka, ořechy.

 

 

Jód

Lidské tělo obsahuje asi 15-25mg jódu (hl. ve štítné žláze). Je to důležití prvek, který je nezbytný pro syntézu hormonů štítné žlázy, urychluje metabolismus živin, zlepšuje kvalitu kůže, vlasů a nehtů.

 

Doporučená denní dávka pro dospělého člověka činní asi 150µg.

Nedostatek jódu způsobuje zvětšení štítné žlázy, celkový fyzický a duševní útlum, ekzémy atd.

Potravinové zdroje jódu jsou především mořské ryby, játra, mléko, jodizovaná sůl.

 

 

Měď

Lidské tělo obsahuje asi 100 až 150mg mědi. Podílí se na tvorbě krevního barviva, podporuje metabolismus železa, má nezastupitelný podíl na buněčném dýchání atd.

 

Doporučená denní dávka je asi 2-3mg.

Nedostatek mědi způsobuje otoky, chudokrevnost, únavu aj.

Potravinové zdroje mědi ve výživě jsou ořechy, luštěniny, kukuřice.

 

 

Zinek

Lidské tělo obsahuje asi 2,5g zinku (především ve svalech a játrech). Je součástí velkého množství enzymů, nepostradatelný v metabolismu bílkovin, spolu s chrómem podporuje účinnost inzulínu.

 

Doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí 10-20mg.

Nedostatek zinku způsobuje poruchy růstu, ztrátu chutě, pomalé hojení zranění, narušení imunitního systému.

Potravinové zdroje zinku nalezneme v mase, mléčných výrobcích, dýňových semínkách, obilovinách.

 

 

Chróm

Lidské tělo obsahuje asi 6mg chrómu (obsažen ve všech tkáních). Má velký vliv na metabolismus sacharidů, účinnost inzulínu, tělesný růst a celkovou imunitu.

 

Doporučená denní dávka chrómu činí asi 100μg.

Nedostatek chrómu způsobuje bolesti hlavy, podrážděnost, snížení metabolismu aminokyselin, úzkostné stavy.

Potravinové zdroje jsou kvasnice, játra, ryby, obilniny.

 

 

Selen

Je to velmi důležitý mikroelement v lidském těle. Selen se řadí k antioxidantům, které chrání naše tělo před volnými radikály. Podporuje imunitní systém, ovlivňuje krevní tlak, podporuje srdeční činnost.

 

Doporučená denní dávka činní asi 60μg.

Nedostatek selenu v těle se projevuje sníženou odolností organismu, žluté zabarvení kůže, záněty, svalovou slabost aj.

Potravinové zdroje selenu: maso, luštěniny, obiloviny, ořechy.

 

 

Fluór

Důležitý prvek lidského organismu, který snižuje náchylnost k opotřebení zubní skloviny.

 

Doporučená denní dávka u dospělých jedinců činní 2-4mg.

Nedostatek fluóru způsobuje zvýšenou kazivost zubů.

Potravinové zdroje fluóru: plody moře, zubní pasta

 

 

Křemík

V lidském těle se vyskytuje ve stopovém množství. Je nezbytnou součástí mnoha enzymů, podílí se na tvorbě pojivové tkáně, zpevňuje cévy a kosti.

 

Denní příjem křemíku z potravy činní asi 15-35mg (dostatečná dávka již 5mg).

Nedostatek křemíku způsobuje zvýšenou lomivost nehtů a vlasů, proleženiny, suchou kůži, záněty dásní.

Potravinové zdroje křemíku: minerální vody, pivo, celozrnné potraviny.

 

 

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 17 , registrovaných: 1