Moje oblíbené recepty


Autor: fit-kul | 24.01.2013 15:31 | Komentářů: 0

Hned na úvod článku se přiznávám, že opravdu nejsem příliš zdatná kuchařka a jídla, která si připravuji, musí být zdravá a hlavně nenáročná na přípravu a také samozřejmě rychle hotová.

 

Nemám doma sbírku kuchařek. Pokud už chci najít nějaký nový recept, tak se spíš podívám na internet nebo do různých sportovních časopisů.

 

Ráda bych se s vámi podělila o 4 recepty, které jsem si opravdu oblíbila a to hlavně z těchto důvodů:

  • příprava nezabere víc než 20 minut
  • jídla splňují zásady zdravé výživy a navíc jsou chutná
  • nejedná se o žádné předražené suroviny
  • zatím se mi ani jedno z těchto jídel nepřejedlo (a to je jím opravdu často)
  • jídla jsou lehce stravitelná a přitom výborně zasytí
  • pokud je potřeba, mohu si navařit větší množství a uskladnit do zásob

 

 

Ještě než se pustíme do jednotlivých receptů, tak bych ráda vysvětlila dané kombinace potravin. Můžeme jim říkat „silná dvojka“.

 

Dalo by se říct, že jde o potraviny, které k sobě prostě patří. Jejich vzájemný účinek se výrazně podílí na posílení našeho zdraví. Jde o to, že určité složky potravin (vitamíny, minerály, atd.), pokud se kombinují společně, tak vzájemně mnohem více působí a prospívají našemu tělu.

 

Recepty, které jsem si oblíbila, obsahují kombinace potravin, které mohou umožnit vytvářet více energie, lépe zapojit mozek, podpořit spalování tuků a navýšit potenciál budovat svalovou hmotu.

 

 

Jedná se o kombinace těchto potravin:

ČERVENÁ PAPRIKA + CIZRNA – tato kombinace nám dodá více energie.

Obě suroviny obsahují hodně kyseliny listové, která nám dodá energii. Cizrna patří mezi nejbohatší zdroje kyseliny listové. Červená paprika je ale na tom ještě mnohem lépe. Pokud tedy zkombinujeme papriku s cizrnou, tak máme doporučenou denní dávku ihned splněnou. Kyselina listová ovlivňuje tvorbu červených krvinek, které přenášejí kyslík do svalů.

 

Cizrna dále obsahuje železo – také důležité pro přenos kyslíku. Železo se ale mnohem lépe vstřebá, pokud má k dispozici vitamin C. A ten najdeme v paprice (středně velká paprika má až 377% denní dávky vitamínu C). 

 

Navíc kombinace cizrny (případně i fazolí) a červené papriky pomáhá udržet správnou hladinu krevního cukru, omezuje ukládání tuků a podporuje uskladnění glykogenu – tím pádem máme na trénink větší zásobu energie.

 


SALÁT Z ČERVENÉ PAPRIKY A CIZRNY

Tento salát si většinou připravuji ve větším množství. Většinou mi vystačí na 3-4 porce. Výborně se hodí jako svačina nebo jako příloha k obědu nebo večeři.

 

Budete potřebovat:

2 plechovky cizrny (dobře ji propláchněte), 2-3 červené papriky (nakrájejte na kousky), petrželku, 3 stroužky utřeného česneku, trošku soli a pepře, šťávu z 1 menšího citronu a lžíci olivového oleje.

Všechno smíchejte dohromady. Můžete rovnou konzumovat.

Pro ještě lepší chuť je možné dát salát tak na 2 hodiny do lednice, aby se dobře proležel. Chuť je potom mnohem výraznější. Ale pokud spěchám, tak salát jím hned po dokončení.


 

 

 

OCET BALSAMICO + CELOZRNNÉ TĚSTOVINY– výborný spalovač tuků

Pokud smícháme celozrnné těstoviny se zeleninou a přidáme trochu octa balsamico, tak si namícháme směs na spalování tuku. Jak je to možné?

 

Ocet balsamico má ostřejší chuť – takže pozor na dávkování. Ale podle výzkumů se ukazuje, že redukuje nahromaděný tělesný tuk a to především v oblasti břicha.

Ocet totiž podle odborníků oddaluje postup potravy ze žaludku, takže se cítíme déle nesycení. Také snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá transportovat cukr do svalů, kde se mění cukr na glykogen – opět nám slouží jako palivo při tréninku. Pokud máme svaly optimálně naplněné glykogenem, tak jsou svaly připraveny k růstu a současně snáze odbouráváme tuky.

 

Celozrnné těstoviny také podporují, dle několika studií, odbourávání tuku z oblasti břicha. Takže určitě se vyplatí upřednostňovat tyto těstoviny před těmi z obyčejné bílé mouky.

 


SALÁT Z CELOZRNNÝCH TĚSTOVIN, TUŇÁKA A BALSAMICEM

Tento salát mohu jen doporučit. Příprava nezabere víc než 20 minut a výborně zasytí. Často jím tento salát po tréninku.

Uvádím množství na přípravu jedné porce. Většinou si salát nepřipravuji na víc dní dopředu (vzhledem k tomu, že do salátu přidávám tuňáka).

 

Na přípravu salátu budete potřebovat:

½ šálku nakrájených fazolových lusků ( zelené ), ¼ šálku kukuřice – mražená nebo v plechovce (já upřednostňuji v plechovce – pořádně propláchněte), celozrnné těstoviny ( v uvařeném stavu 70 g ), ¼ šálku fazolí v konzervě, 2 lžíce balsamico octa, sůl a pepř podle chuti, listy salátu ( často volím římský salát ), plechovku  tuňáka, olivy dle chuti, půlku papriky nakrájená na kostičky nebo slabé plátky, najemno nakrájenou červenou cibulku.

 

Dejte vařit těstoviny a přidejte k nim fazolky a kukuřici. Těstoviny vařte na skus.Když jsou hotové, tak promíchejte s balsamicem a fazolemi z konzervy. Podle chuti můžete osolit, opepřit. Listy salátu dejte na talíř a na ně dejte těstovinovou směs.  A můžete se pustit do jídla J


 

 

 

BROKOLICE + VEJCE -  kombinace potravin pro lepší náladu

Vejce jsou přínosem hlavně pro mozek – jsou jedním z nejbohatších zdrojů látky, která je odpovědná za přenos nervových vzruchů do svalů. Má přímí vliv na kontrakci a také na celou řadu myšlenkových procesů  - např. na pozornost. Vejce jsou také zdrojem aminokyselin, které jsou v mozku využity k tvorbě dopaminu  - látka, která je spjata s centrem dobré nálady.

 

Brokolice je zdrojem hořčíku a kyseliny listové. V kombinaci s vitaminem B12, který je ve vajíčkách, ještě více podporuje produkci dopaminu. Brokolice ale také obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správnou funkci mozku.

 


QUINOA SE ZELENINOU

Pokud jste do dnešní doby neochutnaly quinou, tak s chutí do toho. Quinoa se stala jednou z mých velmi oblíbených příloh. Je lehce stravitelná, obsahuje celkem dost bílkovin, komplexní sacharidy a dobře zasytí. Quinou můžete kombinovat se zeleninou i jako přílohu k masu. V dnešní době je k dostání v hypermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.

 

Recept, který jsem si oblíbila, může sloužit jako oběd nebo lehká večeře po tréninku. Určitě můžete přidat i plátek masa nebo rybu a tím navýšit množství bílkovin.

 

Na přípravu jedné porce budete potřebovat:

Plnou sběračku quinoy, malou žlutou papriku, 1 mrkev, 1 kousek řapíkatého celeru, stroužek utřeného česneku, malou červenou papriku, lžičku sojové omáčky, 2 našlehané bílky, 1 celé našlehané vejce, 4-5 růžiček brokolice (záleží na velikosti), trošku cibule

Quinou doporučuji vařit v menším množství vody cca 10-15 minut, na pánvi si na vodě nebo menším množství olivového oleje poduste mrkev a cibulku (stačí cca 5 minut), potom přidejte další suroviny (kromě brokolice). Pánev zakryjte pokličkou a asi tak 3 minut ještě nechte podusit.

 

Potom přidejte uvařenou quinou a brokolici a přidejte trošku vody. Opět směs asi tak 3-5 minut povařte pod pokličkou. A můžete podávat.


 

 

KRŮTÍ MASO + RÝŽE NATURAL- budujeme svaly

Rýži natural jsem si oblíbila pro její chuť a také proto, že je skvělým zdrojem energie a jako celozrnný produkt obsahuje hodně výživných látek – hořčík, vitamin B6 a další. Tyto látky tělu dodávají energii. Dále jsou zde zastoupeny vitamin E, zinek, selen, které výrazně posilují imunitu.

 

Pokud jsme aktivní, tak potřebujeme jak sacharidy, tak i bílkoviny, které slouží k regeneraci poškozené svalové tkáně a také k tomu, abychom mohly budovat svaly nové. Zástupcem bílkovin jsou zde krůtí prsíčka – výborná alternativa za kuřecí maso. Krůtí maso obsahuje 25 gramů bílkovin na 100 g masa. Je také zdrojem železa, vitaminu B12, vitaminu D, obsah selenu a zinku je vyšší než u rýže.

Jídlo jsem si velmi oblíbila. Je opravdu jednoduché, rychlé.  Většinou si ho připravuji větší množství, zhruba 2 porce.

 


KRŮTÍ MASO S RÝŽÍ A ZELENINOU

Na 2 porce budete potřebovat:

180 g krůtích prsou bez kůže, 2 lžíce olivového oleje, středně velkou cibuli, utřený česnek dle chuti a také 4-6 celých stroužků česneku, koření – lžička skořice, fenyklu, anýzu, nastrouhaný zázvor (pokud nemáte vyjmenované druhy koření, tak mám vyzkoušené i oregano, bazalku, majoránku), 6 hub shiiatake, které nakrájíte na kousky, svazek chřestu – také nakrájejte na kousky

 

Připravte si velkou pánev, na kterou se vám vejdou všechny ingredience. Na pánev dejte olej a přidejte cibuli a česnek a cca 3 minuty orestujte, potom přidejte trošku vody, stroužky česneku a koření. Snižte teplotu a cca 10 minut povařte – koření pustí chuť do vzniklého vývaru. Nyní můžete přidat kousky krůtího masa, zakryjte pokličkou a opět asi tak 10 minut vařte. Nakonec přidejte houby a chřest a pod pokličkou dodělejte zhruba 3 minuty. Jako příloha slouží rýže natural. Dobrou chuť J


 

Jestliže recepty vyzkoušíte, tak doufám, že vám zachutnají stejně jako mě.

 

Napsala Dominika Ipserová

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 10 , registrovaných: 3