Recepty: 100% celozrnný chléb


Autor: fit-kul | 12.08.2011 00:00 | Komentářů: 1

Proč si kupovat předražený celozrnný chleba, který stejně v naprosté většině ani náhodou není 100% celozrnný. Zkuste se podívat na složení takového chleba, když budete kupovat nějaký „lepší“ celozrnný chléb, tak tam bude maximálně 60% celozrnné mouky. A co ten zbytek? Obyčejná mouka. A to ani nemluvím o dalších přísadách v tomto chlebu jako jsou konzervanty, barviva apod.

 

Myslíte si, že celozrnný chléb má přirozeně tmavou až černou barvu - tak jak ho má naprostá většina prodávaných celozrnných chlebů? Vždyť se stále říká: čím je chléb tmavší, tím je zdravější/celozrnější nebo snad ne? Ani náhodou. 100% celozrnný chléb je sice trochu tmavší, ale v žádném případě není tak tmavý či dokonce úplně černý. Naprosto normálním prostředkem výrobců těchto tmavých celozrnných chlebů je totiž přidávání karamelu na obarvení.

 

V dnešním receptu bych vám chtěl popsat postup přípravy 100% celozrnného domácího chleba. Výhodou tohoto chleba není jen jeho cena (700g domácího celozrnného chleba vás vyjde na cca 20kč oproti cca 16kč za kupovaný „celozrnný“ chléb ve 250g balení), ale i to, že veškerý výrobní proces máte pod kontrolou tj. používáte pouze suroviny, které dobře znáte.

 

Pokud doma vlastníte domácí pekárnu, příprava bude naprosto triviální a pokud nevlastníte tak vám vřele doporučuji její nákup.

Samozřejmě tento chléb můžete připravit i v troubě.

 

 

Pekárna Tesco BM 07 (cena 990Kč)

 

 

Suroviny:

  • 350 ml vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1,5 lžička kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 250 g žitné celozrnné mouky
  • 350 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 balení sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
  • vločky, různá semínka

 

 

 

 

Do pečící mísy domácí pekárny nalijeme  350ml vlažné (pro lepší nakynutí) vody.

 

 

 

Přidáme olej a ocet. Všechny tekuté přísady dáváme vždy jako první. Poté přisypeme žitnou a pšeničnou celozrnnou mouku a do jednoho rohu přidáme sůl, do druhého kmín a uprostřed mouky vytvoříme menší prohlubeň a do ní dáme cukr a droždí. A vložíme do pekárny.

 

 

 

 

Spustíme program Základní, zvolíme stupeň propečení (já volím Tmavé) a spustíme pekárnu. Po 20 minutách a základním promíchání pekárna zapípá a vy můžete vložit jakýkoliv další přísady v množství, které vám vyhovuje. Já přidávám dýňová a lněná semínka a přisypu trochu vloček.

 

 

 

 

Přiklopte pekárnu a nyní už vše udělá za vás. Za 2 hodiny máte upečený skvělý 100% celozrnný chléb, který vám vydrží při vhodném skladování, chutný i několik dní.

 

 

 

 

A již vychladlý chléb.

 

 

A řekněte, je snad tento 100% celozrnný chléb nějak abnormálně tmavý?

 

Přeji dobrou chuť!!!

 

Komentáře


lebedap

domácí chléb

lebedap | 14.08.2011 15:47

Měl jsem možnost tento chléb ochutnat a je vynikající

Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 5 , registrovaných: 2