Recepty: 100% celozrnný chléb
Proč si kupovat předražený celozrnný chleba, který stejně v naprosté většině ani náhodou není 100% celozrnný. Zkuste se podívat na složení takového chleba, když budete kupovat nějaký „lepší“ celozrnný chléb, tak tam bude maximálně 60% celozrnné mouky. A co ten zbytek? Obyčejná mouka. A to ani nemluvím o dalších přísadách v tomto chlebu jako jsou konzervanty, barviva apod.
Myslíte si, že celozrnný chléb má přirozeně tmavou až černou barvu - tak jak ho má naprostá většina prodávaných celozrnných chlebů? Vždyť se stále říká: čím je chléb tmavší, tím je zdravější/celozrnější nebo snad ne? Ani náhodou. 100% celozrnný chléb je sice trochu tmavší, ale v žádném případě není tak tmavý či dokonce úplně černý. Naprosto normálním prostředkem výrobců těchto tmavých celozrnných chlebů je totiž přidávání karamelu na obarvení.
V dnešním receptu bych vám chtěl popsat postup přípravy 100% celozrnného domácího chleba. Výhodou tohoto chleba není jen jeho cena (700g domácího celozrnného chleba vás vyjde na cca 20kč oproti cca 16kč za kupovaný „celozrnný“ chléb ve 250g balení), ale i to, že veškerý výrobní proces máte pod kontrolou tj. používáte pouze suroviny, které dobře znáte.
Pokud doma vlastníte domácí pekárnu, příprava bude naprosto triviální a pokud nevlastníte tak vám vřele doporučuji její nákup.
Samozřejmě tento chléb můžete připravit i v troubě.

Pekárna Tesco BM 07 (cena 990Kč)
Suroviny:
- 350 ml vody
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 1,5 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 250 g žitné celozrnné mouky
- 350 g pšeničné celozrnné mouky
- 1 balení sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
- vločky, různá semínka

Do pečící mísy domácí pekárny nalijeme 350ml vlažné (pro lepší nakynutí) vody.

Přidáme olej a ocet. Všechny tekuté přísady dáváme vždy jako první. Poté přisypeme žitnou a pšeničnou celozrnnou mouku a do jednoho rohu přidáme sůl, do druhého kmín a uprostřed mouky vytvoříme menší prohlubeň a do ní dáme cukr a droždí. A vložíme do pekárny.

Spustíme program Základní, zvolíme stupeň propečení (já volím Tmavé) a spustíme pekárnu. Po 20 minutách a základním promíchání pekárna zapípá a vy můžete vložit jakýkoliv další přísady v množství, které vám vyhovuje. Já přidávám dýňová a lněná semínka a přisypu trochu vloček.

Přiklopte pekárnu a nyní už vše udělá za vás. Za 2 hodiny máte upečený skvělý 100% celozrnný chléb, který vám vydrží při vhodném skladování, chutný i několik dní.

A již vychladlý chléb.


A řekněte, je snad tento 100% celozrnný chléb nějak abnormálně tmavý?
Přeji dobrou chuť!!!













domácí chléb
lebedap | 14.08.2011 15:47Měl jsem možnost tento chléb ochutnat a je vynikající