Co jíst před, během a po cvičení
Nezbytnou součástí toho, aby bylo vaše cvičení co nejefektivnější, je správně načasovaná výživa. Ať už je vaše sportovní zaměření jakékoliv (kulturistika, bojové umění, fotbal, atletika aj.), správně načasované jídlo vám pomůže k dosáhnutí lepších výsledků.
Jídlo před tréninkem
Před sportovním výkonem, byste měli konzumovat nejlépe komplexní sacharidy jako je rýže (dle mých zkušeností nejlepší), těstoviny, brambory, vločky apod., což vám zajistí postupný přísun energie během tréninku. Doporučená konzumace pevného jídla před tréninkem je 1-3 hodiny – ale skutečné načasování jídla závisí pouze na vás.
Díky intenzivní aktivitě, jako je atletika či posilování, je krevní tok odkloněn z trávící soustavy směrem k pracujícím svalům. Proto se doporučuje určitá časová prodleva mezi posledním jídlem před tréninkem (cca 2,5 hodiny je potřebná doba pro strávení typického jídla o 1200 kaloriích).
Jídlo při tréninku
V průběhu tréninku není vhodné cokoliv konzumovat, kromě vody. Při cvičení obvykle dochází k pocení a tím i k dehydrataci, proto je nutné tuto ztrátu nahradit – nejlépe čistou, neperlivou vodou. Je-li výkon delší než 70 minut, pak je vhodné pít iontové nápoje, které nahrazují ztrátu minerálů a pomáhají udržet stabilní hladinu glukózy v krvi.
Jídlo po tréninku
Načasování jídla po tréninku, zvláště u kulturistů, je velmi důležité. Jako ideální se ukazuje konzumace proteinového nápoje společně se sacharidy a to nejlépe do 30 minut od skončení tréninku. Díky bílkovinám se zastaví tréninkový katabolismus a nastartují se anabolické procesy („růst svalů“). A díky přijatým sacharidům se zrychlý potréninková regenerace a začnou se rychleji obnovovat zásoby glykogenu.
Do 90 minut po tréninku je vhodné zkonzumovat pevnou stravu, tj. kvalitní, libové maso s velkou porcí rýže. A nezapomeňte na dostatečný pitný režim!















