Citrónovo-zázvorové kuře
Jednoduché na přípravu, za rozumnou cenu, velmi chutné a zbytky se dají využít mnoha různými způsoby. Každý má nějaký ten svůj recept na přípravu pečeného kuřete, který ale může časem omrzet. Proto vám dnes chci ukázat recept na výborné citrónovo-zázvorové kuře.
Díky tomu, že je kuře plněno citrónem, pomerančem a zázvorem, maso zůstane šťavnaté s příjemnou štiplavou chutí.
Také se jedná o poměrně zdravé jídlo, které obsahuje vitamín C a flavonoidy z citrusových plodů doplněné protizánětlivými vlastnostmi zázvoru.
Suroviny:
· 5 lžic oleje (kokosový, slunečnicový, olivový nebo řepkový)
· 3 velké citrony nebo 4 limetky
· 2 pomeranče
· 1 celé kuře
· 3 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
· sůl a pepř dle chuti
Příprava (cca 5 porcí):
- Předehřejte troubu na 220 °C. Nastrouhejte kůru z jednoho pomeranče a jednoho citrónu, a poté je nakrájejte na čtvrtky
- Opláchněte kuře, otřete ho do sucha a dejte do pekáče
- Udělejte mix z jedné polévkové lžíce strouhaného zázvoru a kůry z citrusových plodů. Vzniklou směs rozetřete v dutině kuřete – pokud chcete, přidejte sůl a pepř. Nakonec kuře naplňte i nakrájenými citróny a pomeranči.
- Zbylé citróny a pomeranče odšťavněte a přidejte zbytek nastrouhaného zázvoru a olej. Touto šťávou kuře polijte.
- Dejte do trouby na 15 minut
- Po 15 minutách kuře podlijte trochou vody a snižte teplotu na 190 °C
- Po dalších 25 minutách opět podlijte kuře trochou vody a obraťte ho. Pečte dalších 25 minut.
- Zkontrolujte kuře a pokud je již hotovo, vyjměte ho z trouby a nechte ho odpočinout po dobu 15 minut
- Podávejte s rýží či bramborami, ozdobené pomeranči a přelité šťávou
Tento recept je vhodný do objemové fáze, ale i do různých diet (např. paleo dieta).
Nutriční hodnoty (1 porce):
Energetická hodnota: 703 kJ
Bílkoviny: 28,8g
Sacharidy: 4,4g
Tuky: 3,9g