Konjugovaná kyselina linolová (CLA)


Autor: fit-kul | 26.01.2012 17:08 | Komentářů: 0

Termín „konjugovaná kyselina linolová“ (CLA) se používá pro směs izomerů kyseliny linolové, která se vyskytuje ve zvýšené koncentraci především v potravinách živočišného původu, jako je mléko nebo skopové a hovězí maso, a vyznačující se zvláštními účinky.

 

Podíl CLA v rostlinných zdrojích je velmi nízký, ale přesto pro získávání CLA se z ekonomických důvodů využívají (např. slunečnicové semeno). Na rozdíl od kyseliny linolové, což je nenasycená mastná kyselina  (s dvěma dvojnými vazbami, tj.  kyselina cis-9, cis-12 oktadekadienová), se ve směsi vyskytují optické izomery cis-cis, cis-trans a trans-trans, a to s dvojnými vazbami v polohách 9 a 11, 10 a 12, nebo 11 a 13). Izomer cis-9, trans-11 byl nazván "bachorovou kyselinou" (rumenic acid). CLA jakožto přirozená složka stravy je posuzována pozitivně na rozdíl od jiných trans-mastných kyselin  vytvářených při zpracování potravin.

 

 

CLA a hubnutí

Byl prokázán účinek na hospodaření s tuky v těle, což je využíváno v přípravcích pro sportovce – pro vytváření svaloviny a redukci tuku. Ukazuje se, že vyšší hladiny CLA jsou bariérou proti pronikání jiných mastných kyselin do tukových buněk, tzn. zabraňují ukládání tuku v podkožních vrstvách. Naopak jsou tukové složky prostřednictvím tělních tekutin přiváděny do svalů, kde jsou využity jako zdroj energie pro růst svalů a fyzickou činnost. CLA zároveň urychluje metabolismus, zvyšuje spalování tuků. Využití CLA do přípravků na hubnutí je však velmi sporné (diskutují se výsledky studií, jejichž účastníci užívali denně 3 až 6 g CLA.)

 

 

CLA a zdraví

Dále byl prokázán antikarcinogenní účinek - v případě karcinomu prsu, kůže, prostaty a střeva. Výsledky výzkumu poukazují i na vliv CLA na stimulaci imunitního systému, potlačení alergií na potraviny, zmírňování pocitu hladu, přispívání k prevenci osteoporosy a revmatické arthritidy.

 

Až donedávna nebyla CLA považována za důležitou živinu a její nedostatek v lidské stravě byl velmi vzácný. V současné době se věnuje CLA větší pozornost vzhledem ke změnám v technologiích živočišné produkce a ve stravovacích zvyklostech. Příjem CLA se snižuje se snižováním konzumace tučného mléka a masa. Obsah CLA v živočišných potravinách lze ovlivnit krmným režimem. Příznivě se projevuje pastevectví nebo přídavek šrotů některých cereálií a olejnin nebo přímo přídavek CLA do krmiva.

 

 

Množství CLA v potravinách

V čerstvém mléčném tuku byly zjištěny koncentrace CLA od 2 do 28 mg/g tuku a tyto hladiny vykazovaly sezónní fluktuace spojené s krmným režimem (běžně 3 až 6 mg CLA/g tuku). V tuku svaloviny se koncentrace CLA pohybuje od 5 do 15 mg/g. Pro vytváření CLA je nejvýznamnějším faktorem metabolismus anaerobních bakterií především v předžaludcích přežvýkavců.

 

Povolování přídavku CLA do potravin a potravinových doplňků je ve světě v různém stadiu, pokračují výzkumy příznivých i příp. nepříznivých účinků (např. inzulinorezistence).

 

Zdroj:

ÚZEI

agronavigator.cz

Komentáře


Nový komentář mohou vložit pouze přihlášení uživatelé.
Banner

Nejnovější profily

AnonymousAnonymous16.08.2017
KamčaKamča01.01.2016
LucieS1711LucieS171107.02.2014
MartinVanaMartinVana06.12.2013

Nejnovější galerie

Milo 2013Milo30.08.2013
na dovolenéNale20.06.2013
ShybyMilo19.02.2013
ShybyMilo19.02.2013

Komentáře

CKD - cyklická ketogfit-kul • 24.07. 16:26

Hodnoty cukru jsou napsány v článku...

CKD - cyklická ketogVIET • 14.07. 22:44

je tedy limit kolik bych měl příjmout těch cukrů v ten carb up den ?

Bojové umění Pencak kihu • 30.06. 22:48

Ahoj, vím že je to už nějakou dobu co článek vyšel nic méně bych měl vážný zájem o nějaký seminář id

CKD - cyklická ketogfit-kul • 22.03. 15:13

6+2 - klidně ano, pohlídej si ketózu testem...

CKD - cyklická ketogEroll.61 • 17.03. 04:08

Dobrý den. Posiluji cca 6 let a vždy jsem jezdil sach. vlny. Z hlediska dodržování, únavy atd atd js

Návštěvnost webu

Online návštěvníků: 6 , registrovaných: 2