Druhy proteinů
V dnešní době máme na výběr z nepřeberného množství proteinů. Ale kdo se v tom má vyznat? A proto se chci v dnešním článku věnovat jejich správnému rozdělení, kdy který protein použít a proč ho vůbec použít. Protože správná konzumace jednotlivých druhů proteinu ve správný čas je klíčem k nejlepším výsledkům.
Syrovátkový koncentrát
Je to jedna ze základních forem proteinu, která se nachází téměř ve všech prodávaných proteinových doplňků výživy. A jeden ze znaků, že se jedná čistě o 100% proteinový koncentrát, bývá nejen popisek ve složení, ale mnohem příznivější cena suplementu. Toto je výhoda pro méně majetné, kteří i přes to chtějí užívat protein jako doplněk stravy či při dietách (práškové proteiny mají zpravidla 0% tuků). Negativem syrovátkového koncentrátu může být jeho těžší stravitelnost, která může být doprovázena plynatostí.
Syrovátkový koncentrát může být užíván před i po cvičení tak jako i během dne (mezi jídly či jako náhrada jednoho svačinového jídla). Koncentrát díky své délce vstřebávání (2-3 hodiny) není vhodné brát před spánkem.
Syrovátkový izolát
Syrovátkový izolát je jedním z nejrychleji se vstřebávajícím proteinem. Jedná se o středně drahé syrovátkové proteiny. Vyznačuje se velmi nízkým nebo žádným obsahem sacharidů.
Konzumace izolátu je nejvhodnější, díky rychlosti vstřebávání (1-2 hod), před nebo ještě lépe po tréninku, kdy je potřeba svaly zásobit kvalitními a rychlými aminokyselinami. Stejně jako koncentrát, tak i izolát není vhodné konzumovat před spánkem.
Proteinový hydrolyzát
Hydrolyzovaná bílkovina je nejdražší a nejkvalitnější zdroj proteinu, který je dostupný na dnešním trhu. Poskytuje vysoce vstřebatelné peptidy (enzymaticky rozštěpená bílkovina), které mají významný anabolický efekt. A celková vstřebatelnost je nejefektivnější ze všech dostupných proteinů.
Konzumace hydrolyzátu je vhodná jak před tak i po tréninku. Ale nejvhodnější je užívání ihned po probuzení, kdy je nutné do těla po nočním půstu okamžitě dodat aminokyseliny pro zastavení katabolismu. Z důvodu krátké doby vstřebávání (asi 1hod) je naprosto nevhodná konzumace před spánkem.

Syrovátkový kaseinát
Jeden z nejlevnějších proteinů, který tvoří asi z 80% mléčnou bílkovinu. Je to také nejpomaleji vstřebatelný protein což z něho dělá ideálního kandidáta na noční protein. Svým postupným vstřebáváním pomáhá tělu zůstat po celou noc v anabolickém stavu. Doba vstřebávání kaseinu je asi 4-7 hodin. Konzumace je také možná po celý den kromě před a po tréninku.
Mléčný proteinový izolát
Izoláty mléčných bílkovin obsahují větší množství kaseinu, ale i syrovátkových bílkovin. Tento zdroj proteinu navíc obsahuje velké množství živé kultury – mikroorganismů, které pomáhají udržovat správnou hladinu střevní mikroflóry a tím pomáhat správnému vstřebávání. Izolát mléčných bílkovin se nejčastěji používá ve vícesložkových typech proteinů. Konzumace je vhodná po celý den, tak jako před i po tréninku. Není nejvhodnější před spánkem.
Sójový protein
Sójový protein obsahuje pouze rostlinné produkty a proto je obzvláště vhodný pro vegetariány. Ale díky kvalitnímu aminokyselinovému spektru s větším množstvím glutaminu, BCAA a jiných tělu prospěšných látek si najde své místo i u „masožravců“ (hlavně díky velmi nízké ceně). Sója také správně ovlivňuje hladinu cholesterolu a také dokáže ovlivňovat rychlost produkce hormonů ve štítné žláze a tím urychlovat metabolismus (zvýšené spalování tuku). Konzumace je vhodná po celý den, tak jako i před a po tréninku. Jako většina proteinů není vhodný před spánkem.
Vaječný albumin
Vaječný albumin je nejstarší proteinový přípravek, který se začal využívat v kulturistické přípravě. O kvalitě vaječné bílkoviny vypovídá už jen fakt, že se používá jako srovnávací látka ke všem ostatním zdrojům bílkovin. Má výborné aminokyselinové spektrum a vstřebatelnost této bílkoviny je 100%!!!
Vaječný albumin je možné konzumovat během dne, tak jako i před a výjimečně i po tréninku. Doba vstřebávání je asi 3 hodiny, proto není vhodná konzumace před spánkem.













